U bent hier

Vandaag

Rust

Verveling is één van de vele ziektes van de moderne tijd. Vooral tieners gebruiken het als mantra: 'ik verveel me' of het nog allesomvattendere 'ik weet niet wat doen'. Nochtans is er meer te doen dan ooit. De keuze uit hobby's, tv-programma's en activiteiten is nog nooit zo groot geweest. Het gevoel van leegheid onder een groot deel van de bevolking ook niet. Het gaat vaak niet om niet weten wat te doen, maar om geen zin hebben in iets te doen. Gewoon is te min, speciaal niet speciaal genoeg.

Realist

Men noemt me soms een pessimist. Ik houd het eerder op realist. Mensen, inclusief ondergetekende, zijn voorspelbaar. Omdat ze mens zijn. Het is een vicieuze cirkel. Misschien doe ik aan self-fulfilling prophecy. Misschien lijkt alles alleen maar zo en is de realiteit nog veel erger. Of net niet.

Er worden boeken over volgeschreven. Over hoe we met z'n allen bezig zijn aan een niet te winnen race. Over de eenheidsworst die we creëren om toch maar zo productief mogelijk te zijn. Over de prestatiedrang die we zelfs onze allerkleinsten al meegeven. Niemand die het zal ontkennen. Weinigen die er iets aan proberen te doen. Rekeningen en leningen dienen immers betaald te worden. Het is makkelijker om je in het bekende te storten dan je over te geven aan het onbekende. Verandering lijkt een utopie, ondanks de globale erkenning van de noodzaak er van.

Wonderwall

Ergens houdt het op. Ergens ligt de grens. Bij iedereen ligt dat punt elders, maar het is er, zonder uitzondering. Allemaal hebben we, vroeg of laat, nood aan innerlijke rust. Behoefte aan iemand naast ons die zegt dat alles goed komt. Drang naar geborgenheid, naar een uitstap uit de dagdagelijkse realiteit.

We mogen niet vergeten waarvoor we vechten. Waarvoor we staan. Vandaag neem ik dan ook een dagje rust. Vandaag gun ik mezelf een dagje zonder veldslag in de oneindige oorlog tegen het robotiaans verwachtingspatroon. Vandaag ga ik vrolijk werken, brul snoeihard mee met Wonderwall en vraag vanavond of de juffen braaf zijn geweest op school. Vandaag geniet ik van de kleine dingen. Vandaag is de eerste dag van de verandering. Vandaag is mijn dag.