U bent hier

Het nieuws

Prioriteiten

Ik kijk weinig TV. Het medium dat dagelijks miljoenen mensen een welgekomen vlucht uit de realiteit biedt, heeft voor mezelf nog weinig meerwaarde. Enkel wanneer ik dicht tegen de geweldigste vrouw op deze planeet kan kruipen, durf ik nog wel eens een aflevering van de zoveelste Hollywood misdaadreeks mee te pikken.

Gisteren was zo'n dag. Uitzonderlijk was het zelfs de echte misdaad die opstond. Het nieuws toonde nog maar eens de gruwelijke waarheid. Beelden van de totaal stukgelopen kindervoetjes werden op mijn netvlies gebrand. Niet veel later volgt er een reportage met applaudisserende Irakezen die zich in een helikopter van het Amerikaanse leger konden wurmen. Waar velen spreken over gewenning, is dit voor mij allerminst het geval.

Als mens probeer ik altijd beide partijen te begrijpen. Elk conflict heeft twee verhalen. Elk verhaal zijn schuldigen. Schuldigen die moeten gestraft worden voor hun zonden. Zonden die vanuit het perspectief van de andere partij vaak als heldendaden worden beschouwd. Allemaal perfect verklaarbare fenomenen, die leiden tot voornoemde tot verbeelding tartende beelden.

Hoe je als verantwoordelijke dit elke dag kan goedpraten, ook tegenover jezelf, is me een groot raadsel. Je volk verdedigen is één zaak, raketten afschieten op woonwijken, zelfmoordcommando's opleiden of kinderen van drie afslachten een heel andere. Het beste voor hebben met je bevolking iets helemaal anders dan een burgeroorlog uitlokken. Een andere religie hebben niet hetzelfde als dorpen uitmoorden nadat zowat elke vrouw verkracht wordt. Hoe krijg je mensen zover en vooral: waarom wil je mensen zover krijgen? Voel je je dan echt superieur, een soort god die mag beslissen over leven en dood? Het is al vaak gezegd, maar hebben we dan echt niets geleerd?

Ik woon in een land dat bijna 70 jaar oorlogsvrij is. Me helemaal inleven in iedere situatie is bijgevolg onmogelijk. De terughoudendheid van onze eigen politici om in elk conflict beide kanten te veroordelen, niet te bevatten. Zijn economische belangen dan zoveel belangrijker dan humanitaire?

Ik word er letterlijk ziek van. Hopelijk is er straks alleen "Castle" op de lichtbak.