U bent hier

Grijs

Geld maakt niet gelukkig. Je hoort het telkens opnieuw. Vaak met de nuance dat geld wel kansen creëert om gelukkig te worden. Als gewone sterveling met een gewone job, is er vooral iets anders dat me opvalt.

Toen ik nog een stuk jonger en de facto een stuk naïever was dan heden ten dage, was er van grijs nog niet veel sprake. Niet qua baardhaard en al helemaal niet wat goed en kwaad betreft. The A-Team was goed, Q en Darth Vader - u kiest zelf uw favoriete SciFi slechterik - waren slecht. Vrede was goed, oorlog slecht, behalve als het was om dictators te verdrijven. De wet was ook de wet en al wie de wet overtrad, diende daarvoor gestraft te worden. Het is één van de redenen waarom jongeren meestal vrij extreem, links, dan wel rechts, stemmen. De wereld draait om gerechtigheid en daarbij kan alles in duidelijk afgebakende vakjes gestoken worden, desnoods door de creatie van een nieuw vakje.

Oude waarden

Dan gebeurt het. Je wordt volwassen. Je geeft het de eerste tijd niet toe aan jezelf. Alles is zoals het altijd is geweest. Een lichte verschuiving van prioriteiten misschien, maar da's nu eenmaal wat werken en relaties met je doen. De grijze zone dwarrelt zonder dat je er erg in hebt over je neer. Goed en kwaad blijken niet altijd zo eenvoudig meer te onderscheiden. Elke kant heeft zijn verhaal. Elke visie een eigen vertrekpunt. De juiste keuze blijkt steeds meer iets subjectiefs. Een herevaluatie van alles waarvoor je staat, dringt zich op. Een herevaluatie die oude waarden herstelt en nieuwe bevestigt.

In dit kader, kan ik alleen maar concluderen dat de afkoping van een proces en de ontegensprekelijke klassenjustitie die daarmee gepaard gaat, fout is. Iedereen gelijk voor de wet is, in tegenstelling tot de eerste zin van deze tekst, niet zomaar een gezegde. Het verwijst naar wat vroeger het eerste en nu het tiende artikel is van onze grondwet. Het verwijst naar alles waarvoor onze voorouders gevochten hebben, naar alles wat we zomaar te grabbel aan het gooien zijn.

Geld maakt niet corrupt. Het creëert wel mogelijkheden tot corruptie.