U bent hier

Alles wordt beter!

Krijgen we wat we verdienen?

20 mei 2014. Nog enkele dagen en de plicht roept. Gezellig aanschuiven in een lange rij vol opgewekte mensen, blij als we zijn om deze hoogdag van de Belgische, Vlaamse en Europese democratie te mogen vieren. Keuvelend met de lokale mandatarissen, die u mits een laatste zetje nog snel even in de voor hen goede richting proberen te duwen, over het wel en wee van ieders programma. Om 's avonds bevestigd te zien dat de beste gewonnen hebben en we weer vertrokken zijn voor enkele jaren deugdelijk en behoorlijk bestuur.

Geloof

Ik wil echt geloven in democratie. Het is meer dan waarschijnlijk het minst slechte regime dat je je als land kan aanmeten. Of dit aan de kwaliteit van voornoemde bestuursvorm ligt dan wel aan een gebrek aan concurrentie, laten we even in het midden. De inleiding zou zo kunnen gehaald zijn uit een brochure die in landen die geen stemplicht kennen gebruikt wordt om mensen te overtuigen deel te nemen aan het verkiezingscircus. Ons, de inwoners van het Belgenland, blijft dit bespaard, wat we een goede zaak durven noemen. Zo willen we zelfs de stemplicht, vaak het mikpunt van kritiek en mogelijke verklaring van het succes van extreme partijen, hier vandaag niet in vraag stellen.

Sprookje

Ondertussen wordt er gegoocheld met miljarden. Voor alle duidelijkheid, we hebben het hier over euro's, niet over Belgische franken, appels of citroenen. Snel gerekend komt elk miljard overeen met 100 euro per inwoner. Duizelingwekkende bedragen, maar ook andere cijfers worden met de regelmaat van een klok uit één of andere hoge hoed getoverd. Of wat dacht u van de beloofde nieuwe jobs? Het verbeteren van de levenskwaliteit? Het verlagen van de belastingdruk?

Het lijkt er op dat we maandag aanstaande zullen wakker worden in een sprookje. Alle bestaande problemen zullen smelten als sneeuw voor de zon en door de vooruitziendheid van de nieuwe ploeg zal proactief optreden als nieuwe standaard gelden. De kip met gouden eieren die elke partij kreeg toegestuurd, zorgt bij elk van hen voor een ongekende hoerastemming. Een andere verklaring voor zoveel goed nieuws is voor elk geestelijk gezond mens ondenkbaar. Hoewel niet iedereen het eens is over de besteding van het verkregen edelmetaal, lijkt Utopia plots niet veraf meer!

Al mogen we niet blind zijn voor het goede werk dat er de laatste jaren werd geleverd. Zij die onze gemeenschap al enkele jaren besturen, hebben uiteraard gelijk wanneer ze stellen dat we er alleen maar op vooruit zijn gegaan, al blijft er ook volgens hen nog ruimte voor verbetering.

Change

Daarnaast en volledig ter zijde: ziekenhuizen en huurders. Twee voorbeelden van 25 jaar wanbeleid. Niet alle gevolgen zijn reeds zichtbaar. Noch zijn ze onomkeerbaar. Verandering is nodig, maar behoort niet tot eender welke partij. Verandering is een manier van leven die begint bij onszelf. Een maatschappij krijgt de politici die ze verdient.