U bent hier

Blog

Stof tot nadenken

De vluchtelingencrisis beheerst al weken het nieuws. Iedere al dan niet zelfverklaarde VIP spuit maar al te graag zijn of haar mening. Vooral dan over hoe de gedachtegang van anderen fout zijn. Het gaat vaak zelfs niet meer over de oertegenstelling links tegen rechts - extreem rechts is zelfs opvallend stil - maar steeds meer over het neersabelen van de ideeën van een politieke tegenstander. Dat die tegenstander een coalitiegenoot is, doet daarbij niet ter zake.

Europese identiteit

De Griekse schuldencrisis beheerst al weken, zo niet maanden het nieuws. Elke dag volgt er een nieuwe wending met als hoogtepunt het referendum dat, niet geheel onverwacht, op een stem uitdraaide tegen de zogenaamde instellingen. Waar de voorspellingen nog spraken van een nek-aan-nek race, was de uiteindelijke uitslag veel duidelijker. Zonder daar meteen conclusies aan te willen knopen, doet het elke weldenkende mens toch eens de wenkbrauwen - in het geval van ondergetekende wil dat wat zeggen - fronsen.

Bladwijzer

In een niet eens zo ver verleden, was ik jong en aantrekkelijk. Nu ben ik volwassen en mannelijk. Van de noodzaak een deugd maken, het is een kunst op zich. Al zou het hier ook over een geval van zelfoverschatting kunnen gaan.

Zij

De wegen van God zijn ondoorgrondelijk. Die van het vrouwelijke geslacht ook. Na dit onomstotelijke bewijs, kan ik vrouwen eindelijk als goden beschouwen. Of God als een vrouw. 't Is maar hoe je het bekijkt.

Zonnestraal

Een lach, een woord, een hand... Soms is er weinig nodig om een dag als geslaagd te kunnen beschouwen. Het kleinste detail kan zorgen voor de broodnodige zonnestraal, hoewel het wolkendek zijn uiterste best doet om het bestaan er van te verbergen.

Vandaag

Verveling is één van de vele ziektes van de moderne tijd. Vooral tieners gebruiken het als mantra: 'ik verveel me' of het nog allesomvattendere 'ik weet niet wat doen'. Nochtans is er meer te doen dan ooit. De keuze uit hobby's, tv-programma's en activiteiten is nog nooit zo groot geweest. Het gevoel van leegheid onder een groot deel van de bevolking ook niet. Het gaat vaak niet om niet weten wat te doen, maar om geen zin hebben in iets te doen. Gewoon is te min, speciaal niet speciaal genoeg.

Nog zonder titel - Deel I.1

Het voorbije jaar, het eerste als werkende mens, was er één van aanpassen. Ik vermoed dat dit bij de overgrote meerderheid van mijn soortgenoten zo is. Het is namelijk niet meer van mogen, maar van moeten. Moeten opstaan. Moeten presteren. Moeten functioneren. Moeten communiceren ook, iets wat minder vanzelfsprekend is dan het op het eerste zicht lijkt. Ondanks dat mijn gevoel zegt dat ik nog steeds dezelfde ben, wat strikt genomen ook zo is, wijst de praktijk anders uit. Elke omgeving oefent invloed uit op de personen die er deel van uit maken.

Kritische geesten

Gisteren werd ik opgebeld door een lieftallige jongedame van een interimkantoor. Of ik nog interesse had in een voltijdse, administratieve betrekking. Aangezien mijn huidige job stilaan ten einde loopt, had ik er wel oren naar. Een paar minuten later hadden we dan ook een afspraak voor een gesprek.

Het nieuws

Ik kijk weinig TV. Het medium dat dagelijks miljoenen mensen een welgekomen vlucht uit de realiteit biedt, heeft voor mezelf nog weinig meerwaarde. Enkel wanneer ik dicht tegen de geweldigste vrouw op deze planeet kan kruipen, durf ik nog wel eens een aflevering van de zoveelste Hollywood misdaadreeks mee te pikken.

Pagina's